2018. febr. 16.

Munkálatok a TT 413-as sírban: Unisanh




Egyik területünk az óbirodalmi TT 413-as Unisanh-sírhoz tartozik. Az első termében folytattuk a munkát az idén, ahol a déli felében felgyűlt törmelékhalmot kezdték el mélyíteni a munkások Mohamed Ahmed Mohamed Abd el-Megyíd, Gyáber el-Azab és Ahmed Ibrahim vezetésével.




Nehezíti a helyzetet, hogy egy újbirodalmi festményekkel díszített vályogtégla kápolna áll felette, melyet már korábban feltártunk. Azonban, most sikerült az annak (hiányzó) padlója alatti törmelék eltávolításával kissé rávilágítani az alatta levő rétegekre: az újbirodalmi kápolna hátsó fala feltehetően az óbirodalmi Unisanh sír déli homlokzatának oszlopmaradványai fölé tornyosuló törmelékrétegre épült, melynek oszlopközeit egy későbbi, egyelőre meghatározatlan korban téglával falaztak be.


A terem keleti oldala egy másik terembe nyílik egy oszloppal tagolva, melyet még nem tártunk fel, magasan áll benne a kőzúzalék, keverve a kikandikáló majdani leletekkel.

Az első teremben látható téglafalak kormosak, melyek a talajban látható nagyobb kormos foltokkal esnek egybe, ahol valószínűleg az oldalsó teremből ide húzott múmiák és koporsóik fosztogatása és megsemmisítése folyhatott. A vélt padlószint felé haladva a törmelékkel nagyon kevert maradványok helyett már egy tömörebb kis sziget alakult ki, ahol egy koponya és két edény kis együttese került elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése